Batch cooking
Bach cooking, aquest concepte que tan de moda s’ha posat, era el tema en què vam pensar per al nostre post mensual. La idea era ensenyar-vos a organitzar-vos, cuinant una tarda, normalment la de diumenge, per fer més fàcils els dinars i sopars de la setmana.
Però la situació en què ens trobem, fa que temps sigui l’últim que ens falti.
Malgrat tot, sabem que això no durarà per sempre, així que aquí va el nostre post. A més, quant ens sigui possible, farem un parell de tallers perquè practiqueu aquest concepte, amb cuina tradicional i cuina vegana. La idea és abril i maig. Creuarem els dits perquè sigui possible.
Hàbits alimentaris
Així que us anem a parlar del batch cooking. La veritat és que el nostre dia a dia s’està omplint de vocables en altres idiomes, majoritàriament anglesos, relacionats amb els nostres hàbits alimentaris.
Així, ara es parla de real food que no és més que tornar a la cuina tradicional, senzilla i amb productes frescos i de temporada. Els productes processats han caigut en desgràcia i el que es porta ara és el producte natural. I millor si és de proximitat i per tant, de temporada i més econòmic.
I el batch cooking, segons ho veig jo, és cuinar un fons de “nevera” que et serveixi per al teu menú setmanal, facilitant el dia a dia a la cuina. Té molt a veure amb la planificació, no anem a enganyar-nos. Si ets una persona organitzada, aquesta tècnica et va de meravella: estalvies temps i diners. Temps, perquè pots tenir definits i mig preparats els menús de la teva setmana. També diners, perquè vas a comprar sabent el que necessitaràs, ni més ni menys, sense deixar res a la improvisació.
La meva experiència
No obstant això, si no ets organitzada, com em passa a mi, també et serveix aquesta tècnica a pesar que no li treguis el 100% de rendiment.
Us explico, jo aprofito els diumenges per deixar a la nevera aliments preparats, que em permetin organitzar un menú en poc temps. I no és que tingui clar que menjarem cada dia, sinó que en funció del que tinc preparat, preparo un plat o un altre.
Per posar-vos un exemple, normalment preparo un parell de salses, una de tomàquet i una de pesto per exemple. Doncs segons tenim el dia, poso a bullir pasta i les serveixo amb el pesto. O, si fa sol i em ve de gust, em faig una amanida tricolor, amb tomàquet, mozzarella i pesto. I si tinc més necessitat d’hidrats, doncs un arròs a la cubana amb la salsa de tomàquet i un ou o una crema amb la salsa de tomàquet i pastanaga, que està boníssima. A més, aprofito i acostumo a preparar una samfaina que em dóna per a un sopar de truita amb samfaina i una lasanya, en alguna de les seves dues versions: tradicional amb pasta o vegetal amb la base de carbassó Com veureu, la verdura té un paper important en la nostra dieta i això té molt a veure amb que tinc una filla vegetariana. Per a ella a més, deixo preparades verdures netes i tallades a les bosses de silicona, comodíssimes a la nevera. Tinc pastanaga, pebrot, ceba, carbassó i sempre algun tipus de bolets de temporada, molt socorregudes per remenats o yakisobas.
Tallers programats
Com sabem que cada vegada hi ha més adeptes, sobretot entre la joventut, a les dietes veganes i vegetarianes, tenim pensat preparar dos tallers de batch cooking en viu. A l’abril, si finalment és possible, de cuina tradicional i al maig, de cuina vegana.
També us mostrarem trucs per conservar millor els aliments. I us parlarem dels recipients, tant de vidre com plàstic i silicones i també, contenidors d’acer, tant per organitzar la nostra nevera com per emportar, per a totes les persones que mengen a la feina.
En resum, uns tallers molt pràctics i interessants que esperem que us agradin.